Inloggen
Nog niet geregistreerd? Schrijf nu in

De ins en out van een youngtimer regeling

Nederland kent een groot aantal zzp’ers en mkb’ers. Veel van deze ondernemers, maar ook hun werknemers, maken gebruik van een zakelijke auto. Daarbij wordt de zakelijke auto vaak voor privé reizen gebruikt. Dit wordt door de overheid belast met bijtelling. Er is echter ook een youngtimer regeling voor een gunstige bijtelling. In dit artikel gaan we in op de ins en outs van deze regeling.

Bijtelling op auto van de zaak

Afhankelijk van het soort werk wat we uitoefenen, moet vrijwel iedereen wel eens op pad voor de zaak. Er zijn verschillende vormen van zakelijk vervoer waarmee je naar je relaties kunt gaan. Het meest gebruikte vervoermiddel is nog altijd de auto van de zaak. De werkgever stelt een auto beschikbaar. In veel gevallen mag de auto ook (beperkt) worden gebruikt voor privé ritten. Om belastingontduiking te voorkomen, heft de belastingdienst daarom bijtelling belasting over auto’s van de zaak die privé worden gebruikt. Hier leest u meer over de regels en tarieven van de bijtelling.

Youngtimer regeling

Zoals in het artikel over bijtelling wordt genoemd, is er een categorie oudere auto’s die een bijtellingstarief van 35% hebben. De belastingdienst noemt dit een youngtimer regeling. De belangrijkste voorwaarde is dat de auto ouder dan 15 jaar is. Het bijtellingstarief wordt berekend over de dagwaarde van de auto i.p.v. de cataloguswaarde. Dit heeft als voordeel dat een auto van meer dan 15 jaar oud, vaak een schijntje kost ten opzichte van de nieuwwaarde. De bijtelling die je moet betalen is daarom aanzienlijk goedkoper dan de bijtelling voor een nieuwe auto. Omdat je de auto op de zaak hebt staan, kun je vervolgens wel de btw terugvragen over alle kosten die de auto heeft. Dus ook brandstof- en onderhoudskosten. Daarnaast worden de autokosten ingehouden van de winst voor belasting.

Voordelen

Daarmee wordt direct het grootste voordeel van de youngtimer regeling genoemd. Hieronder de voordelen op een rij, wanneer je de zakelijke auto zowel zakelijk als privé gebruikt:

  • Mogelijkheid om een premium auto, voor weinig geld, aan te schaffen;
  • Privé gebruik van zakelijke auto is goedkoper dan een privé auto zakelijk te gebruiken op basis van een kilometervergoeding;
  • Goedkope bijtelling voor een auto met een hoge cataloguswaarde;
  • Btw over autokosten is terug te vragen;
  • De autokosten worden als aftrekpost opgevoerd zodat het scheelt in je inkomstenbelasting.

Nadelen

Uiteraard heeft ook deze youngtimer regeling nadelen:

  • Een oudere auto heeft relatief hoge onderhoudskosten;
  • Oudere auto’s verbruiken vaak meer brandstof;
  • Een youngtimer is niet duurzaam vanwege de veelal hogere uitstoot;
  • Dieselauto’s van minimaal 15 jaar mogen bepaalde milieuzones in steden niet meer in;
  • De belastingdienst corrigeert de btw teruggave op basis van het privégebruik van de auto;
  • Als je veel kilometers rijdt, is de auto eerder aan vervanging toe.

Een youngtimer regeling biedt een aanzienlijk belastingvoordeel. Daarbij kun je voor een lage aanschafwaarde een luxe auto aanschaffen. Echter zijn de kosten hoger dus zul je af moeten wegen of dat in verhouding staat met het aantal kilometers dat je privé of juist zakelijk rijdt.

The post De ins en out van een youngtimer regeling appeared first on Profnews.nl.

Bron

Onze klanten